English info

Ambiwalentne oblicze Japonii - A. Świątek "Japonia w sześciu smakach"

Autor: Dorota Sierakowska

Data: 2 maja 2013

Przykładny pracownik w ciągu dnia, dziwak po godzinach – to stereotypowy obraz przeciętnego Japończyka w świadomości wielu Europejczyków. Książka Anny Świątek pokazuje, że w stereotypie tym jest sporo prawdy, jednak ten uproszczony obraz jest tylko wstępem do poznawania złożonej i oryginalnej istoty japońskiego stylu życia.

japonia w szesciu smakach b iext8904649

„Japonia w sześciu smakach” to książka, która bardzo dobrze przybliża czytelnikowi różne oblicza Japonii. Jej autorka spędziła w tym kraju rok, pracując jako tłumaczka i poznając Japonię nie tylko od strony turysty, lecz także z punktu widzenia mieszkańców tego kraju. Fakt, że Anna Świątek miała okazję poznać Japonię „od kuchni”, procentuje w książce.

Lektura książki przede wszystkim uświadamia, jak bardzo japońska kultura i styl życia różnią się od tych znanych nam w Europie. Chociaż Kraj Kwitnącej Wiśni nie odbiega poziomem rozwoju gospodarczego od krajów Zachodu, to kulturowo są to dwa światy: japońską kulturę cechuje kolektywizm, w przeciwieństwie do zachodniego kultu indywidualizmu. Japończycy są wychowywani do bycia trybikiem w ogromnej społecznej maszynie, co ma swoje dobre i złe strony.

W książce są oczywiście poruszane najważniejsze tematy, które z Japonią się kojarzą: tajemniczy świat gejsz, oryginalne kulinarne upodobania Japończyków, punktualność i dbałość o dobre maniery, patriarchalny model rodziny, itd. Nie brakuje oczywiście opisu najważniejszych turystycznie miejsc, które warto zwiedzić podczas pobytu w Japonii: największych miast (Tokio, Kioto) oraz miejsc ciekawych z punktu widzenia przyrodniczego i historycznego (Nara, Nikko, Hiroszima).

Jednak najciekawszy jest zdecydowanie zaprezentowany przez autorkę cały przekrój japońskich dziwactw, do których można zaliczyć hotele kapsułowe, śpiewające toalety, noszenie na twarzy masek przeciw zarazkom czy też wymykające się standardom programy telewizyjne. Z książki dowiadujemy się m.in. czym są „hotele miłości”, co o japońskim pracowniku mówi jego grupa krwi oraz dlaczego w japońskim metrze niektóre wagony przeznaczone są tylko dla kobiet. Autorka pokazuje nie tylko blaski, ale i cienie tamtejszej kultury: perwersje, depresje i wysoki odsetek śmierci samobójczych. Opisuje także samotność, z jaką musi na co dzień borykać się „gaijin”, który zawsze będzie tu traktowany jako obcy, niezależnie od tego, jak długo w Japonii mieszka i jak dobrze zna ten kraj i jego język.

 „Japonia w sześciu smakach” to lektura wciągająca – i, według mnie, obowiązkowa dla wszystkich osób, które planują wybrać się do Japonii, chociażby turystycznie. Pozwala ona lepiej zrozumieć Japończyków i spojrzeć na ich kulturę mniej powierzchownie.